Тренирайте самодисциплината си

Преди да решите да се снимате в киното, се замислете над своите способности за самоорганизация. Помнете, че никой няма да ви говори какво и как трябва да правите. Това, разбира се има и своите предимства, но от друга страна е трудно понякога. Всеки ден вие трябва да правите нещо, за да се придвижите по стълбата на кариерата. Има много неща, които начинаещия актьор е задължен да прави.

Вие трябва да имате своеобраен план на действия, включващ в себе си различни прослушвания, кастинги, изпращане на вашето резюме в различни агенции и др. Запомнете простото правило: правете нещо продуктивно всеки ден, и вашата кариера крачка след крачка ще се придвижва напред.

 

Развивайте своите навици

Не се заблуждавайте, че вие сте актьор, надарен от природата. В повечето случаи това не е така. Но дори и да сте роден гениален актьор помнете: вие не сте единствен. Около вас има много талантливи актьори, които правят всичко, за да подобрят своите навици. Природния талант е сурово вещество.  То трябва да се обработва дълги години и да се направи от него нещо още по-истинско. За сте конкурентноспособен трябва постоянно да тренирате своите стари умения и да развивате нови. Упражнявайте се в красноречие у дома, стоейки пред огледалото, посещавайте всякакви актьорски курсове, които са създадени за вашето  развитие и усъвършенстване.

Не зацикляйте на  основните  си  умения, постоянно развивайте нови. Дори да ви се струва, че това сега не ви е нужно, повярвайте, някога това непременно ще ви потрябва. Хващайте се за всяка възможност да научите нещо ново. В зависимост от типажите, които по някакви причини ви се налага често да играете, избирайте и развивайте съответните навици и умения (физическа форма, музикални инструменти, различни акценти и др.).

 

Говорете пред публика колкото се може по-често

Разбира се, студийните репетици ще ви помогнат да отработите някои неща, ще ви научат в някои тънкости на професията, но нищо няма да замени вашите изяви пред жива аудитория. Дори да мислите само да се снимате в киното, или да работите в телевизията, участието в театрални постановки е наистина безценен жизнен опит, който  ще ви потрябва. Повярвайте, вие ще научите бързо много неща, играейки пред  аудитория, която плаща пари, за да ви гледа и реагира незабавно на всички ваши действия.

С времето вие ще започнете да чувствате, какво трябва да се направи в конкретна ситуация, кое работи и кое не, какво се харесва на зрителите и от какво те могат да бъдат недоволни и да напуснат залата.

А за да развиете подобни умения само на снимачната площадка, или в студиото, ще ви трябват години упорит труд . Използвайте всяка възможност да играете пред публика.

——————————————————————————————————————————

Още интересни статии по темата:

Страхът от публични изяви.

Микромимика – част 1 .

——————————————————————————————————————————

Актуални тренинги и обучения по темата:

Основи на актьорското майсторство, техника на речта и изкуството на комуникацията.

Публичната реч.