Онлайн коучинг

Онлайн коучинг

Коучинг сесиите, освен всичките си предимства имат и свои минуси. Преди всичко това е загуба на време. Далеч не винаги офиса на нужния коуч се намира в непосредствена близост. А това означава, че времето, прекарано по пътя може да бъде твърде съществена част, която не може да си позволи всеки. Друга сериозна пречка за провеждане на тренинга за личностно развитие, е това, че клиентът не винаги стои на едно място и коуч сесията може да бъде необходима, когато той е в друг град или чужбина.

В такава ситуация, възможността за лични срещи ще бъде сведена до нула? Но има изход! Коучинга не е задължително консултиране в офиса на треньора или вашия личен кабинет. Възможно е провеждане на онлайн коучинг сесии.

Технически погледнато дистанционния коучинг изглежда както и обичайната коучинг сесия: коучът помага на клиента да определи своите цели и ясно, конкретно да ги формулира, след което клиентът системно ( например, веднъж в седмицата) изпраща отчет за свършената работа и получения ефект от коучинга. Той оценява резултатите, мотивира клиента за по-нататъшни постижения и помага да се поставят и коригират нови цели.

Плюсове и минуси на онлайн коучинга:

Несъмнена полза на онлайн коучинга е икономия на време ( няма нужда да пътувате до офиса на коуча и обратно) и решение на ситуации, когато помощта на коуча е необходима „тук и сега“, а вие се намирате на различни места. Също така, към очевидните плюсове на онлайн коучинга можем да добавим:

  • Възможност да се занимавате, дори ако във вашия район или град няма коучинг треньор, или ви е необходим по-подходящ специалист.
  • Гъвкавост при провеждане на сесиите – вие можете, в случай на необходимост, лесно да промените графика за общуване със своя треньор.
  • Възможност да се занимавате в удобно за вас време и обстановка ( у дома, сред природата, в колата), навсякъде, където имате достъп до интернет.

Но има един недостатък – липсата на близък личен контакт може да намали ефективността на срещите. В основата на процеса на коучинга е доверието на клиента към коуча. Не всеки може да се довери на човек, който не е виждал, а само е чувал по телефона. Затова, като правило, дистанционния коучинг се предхожда от редица лични срещи, на които се зараждат основите на партньорските отношения.

Също така, по време на сесията може връзката да се прекъсне, и от това да се загуби „нишката“ на разговора. Но все пак положителните моменти са повече от отрицателните, което означава, че онлайн коучинга ще бъде полезен.

В момента около 80% от всички коучинг сесии в света, се извършва с използването на технологии, включително телефонни разговори, Skype-технология, различни мостове –линии в интернет, виртуални стаи, електронна поща, ICQ и др. интернет средства. Прилагането на философията на коучинга и неговата стратегия, може да бъде много добре организирано по интернет. Въпреки, че той все още е млада професия, но всички онлайн общувания вече трайно са въведени в неговата практика. С това онлайн коучинга напълно отговаря на предизвикателството на новото хилядолетие.

Поле за запитване:

drop_shadow

ВАШЕТО ИМЕ И/ИЛИ ИМЕ НА ФИРМА:

EMAIL:

ЗАПИТВАНЕ НА ТЕМА:

ОТНОСНО (Заглавие):

ВАШЕТО СЪОБЩЕНИЕ:

ТЕЛЕФОН ЗА ОБРАТНА ВРЪЗКА: