19 упражнения за тренировка на артикулацията и дикцията

19 упражнения за тренировка на артикулацията и дикцията

 

Артикулационните мускули, по-точно артикулационните повърхности се нуждаят от разработване, това са езика (в упражненията се различават предна и задна част на езика), устни, нос, бузи, устната кухина, челюстите. Устната кухина освен че участва в работата на аркулационния апарат и е много важен резонатор, от чиято конструкция  зависи качеството на звука. Всички тези повърхности трябва да са свободни и лесно да реагират и на най-малката промяна, да бъдат достатъчно чувстителни и подвижни, за да може веднага да отразят смяната на интонационния отенък. Дори вие да проiзнасяте чужд текст, речта трябва да бъде естествена, сякаш тези думи са се родили в недрата на вашата душа, насърчени от вашата неуморна мисъл.

Добрата, ясна дикция зависи от това колко добре е разработен, развит  и колко добре работи вашия артикулационен апарат. Летаргичният артикулационен апарат е основната причина за лошата дикция.

Устата на говорещия или пеещ човек трябва да бъде абсолютно свободна от всякакви стягания. Стягането в долната челюст създава излишно напрежение за езика, от което зависи артикулацията на гласните звуци. Долната челюст по същият начин трябвa да бъде свободна.

Устните допринасят за окончателното формиране на гласните и формират много други съгласни. Леката усмивка, разкриваща зъбите ( които са резонатори) осигурява добра дикция, при която гласът лети дaлеч и всеки негов звук се чува отчетливо.

Добре разработеният, свободен артикулационен апарат ще ви позволи да се освободите от обичайните стягания и ясно да изразите това, което искате да кажете.

За изпълнение на всички артикулационни упражнения ще ви трябва огледало. То е необходимо за да контролирате доколко правилно изпълнявате практиката, а също така да проверите дали няма излишни движения на артикулационните повърхности, които не участват в упражнението. Огледалото трябва да бъде голямо, за да можете да виждате цялото си тяло. Често се случва усилията, предназнчени за разработка на артикулационните мускули да отидат в областта на шията, ръцете, раменете, бедрата. Тялото трябва да бъде свободно, но неподвижно. Ако, изпълнявайки упражненията забележите, че неволно започвате да мърдате крак или да жестикупирате, изхвърлете напрежението и започнете упражнението отново. Разбира се главата, ръцете, раменете  и  тялото участват  в речевия акт. Но по време на артикулационният тренинг всички части на гласовия инструмент ( който е цялото тяло) трябва да бъдат изключени.

Упражнение 1. Седнете изправени, гръбнака изправен. Съсредоточете се върху лицето.

 

Допълнителна информация
Цена 15 лева
Приблизителен обем, страници 3 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 1241009

 

Вижте още…
  • Ръководни умения
  • Търговски умения

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Желаете ли да получавате безплатно полезни материали и статии? Абонирайте се, сега!


АБОНИРАЙ МЕ

Методи за плащане

ekont