14 упражнения за развиване на гласовите резонатори

14 упражнения за развиване на гласовите резонатори

Ако някога сте чували своя собствен глас на запис, сигурно сте се учудили колко е слаб, глух, непознат. Може би вие, както повечето хора  в такива случаи, смятате, че записът го прави такъв; а може би сте се замисляли и над това, че над вашия глас трябва още дълго да се работи. Записът може да изкриви гласът, но съвременните цифрови технологии позволяват да се предават всички звукови вибрации практически в непроменен вид. Какъв е проблемът?

Защо нашият глас е толкова силен, дълбок, обемен и звънък, когато го чуваме отвътре, а на изхода се оказва слаб и повъхностен. Работата е там, че при преминаване през тъканта на гласовия апарат гласът губи 80% от силите си. Тези 80% се губят в сътресенията или вибрациите на тези тъкани, т.е. гласът просто „гасне“. Какво да правим? Ние не можем да се избавим от обкръжаващите гласовия поток  тъкани и остава за засилване на гласа да използваме техните ресурси. Освен меките тъкани, поглъщащи звука, гласовия апарат има кухина с твърди стени (костни или хрущялни), отблъсквайки се от  които звукът не само не ослабва, но се усилва няколко пъти. Това са така наречените кухи резонатори. Всеки професионалист трябва да знае тези резонатори и да умее да контролира вибрирането на звука в кухините, през които преминава гласовия поток.

  1. Гръден резонатор. Ако смятате, че вашият глас е прекалено тънък, значи вашия гръден резонатор не е задействан в гласообразуването. Гръдният резонатор е най-голямата резонаторна кухина в целия гласов апарат. Вибрациите в гръдната кухина придават на гласа пълнота и обем, а също така топлина и мекота. Въпреки това, използването само на един гръден резонатор застрашава с това, че звукът ще бъде глух, а интонацията ниска. Въпреки това, много често актьори и певци злоупотребяват с гръдния резонатор, от което се получава тежък и люлеещ се глас, който придобива не нужен тремор. Да слушаш такъв глас е трудно и към него всеки път трябва да свикваш отново. Гръдното резониране е възможно само при абсолютно свободна гръдна клетка…
Допълнителна информация
Цена 15 лева
Приблизителен обем, страници 4 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 1241008

 

Вижте още…
  • Ръководни умения
  • Търговски умения

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Желаете ли да получавате безплатно полезни материали и статии? Абонирайте се, сега!


АБОНИРАЙ МЕ

Методи за плащане

ekont