В съвременния живот писането на нещо на ръка вече се счита за реликва от миналото. Защо да носите писалка и тефтер със себе си, ако смартфоните и таблетите, диктофоните и лаптопите отдавна съществуват? Човек толкова рядко пише нещо сам, че можем да кажем, че сме забравили как да го правим. Дори въпреки големият напредък, не трябва да забравяте писането на ръка.

Това просто действие има положителен ефект върху нашия мозък. Учените откриха, че трябва да пишем на ръка. Ето някои факти за доказване на ползите от молив и хартия.

Подобрява функцията на паметта

Когато човек пише, той активира специфична област на мозъка – ретикуларната активираща система. Тя работи като филтър, цялата ненужна информация е блокирана. Когато пишем нещо, отпечатваме букви на хартия, ние се концентрираме колкото е възможно повече върху това действие, внимателно наблюдаваме процеса. В този случай буквите, написани на ръка се различават от набора от букви на клавиатурата. Това посочва психологът от Университета на Вашингтон Вирджиния Бернингер. Тя обяснява, че писането на клавиатурата е монотонна работа, защото просто натискаме клавишите. Писмото е собствен набор от елементи за всяка буква. Доказано е, че тази практика ви позволява да се избавите от дислексията.

Подобрява функциите на речта

Дори с разпространението на пишещи машини, не всички писатели са избирали този метод на писане. Мнозина дълго време не предаваха писането на ръка. Един такъв пример беше Капоте, който винаги записваше идеите за нов роман на хартия и едва в края написваше текста на пишеща машина. Освен това Вашингтонският университет проведе проучване, което показа, че учениците се справят с есетата по-добре и по-бързо, ако ги пишат на ръка, а не на компютър. Структурата на ръкописното есе беше по-сложна, скоростта на речта по-богата и въображаема.

Фокусиране на вниманието

Когато работим на компютър, външни фактори постоянно отвличат вниманието ни. Сетивната система е претоварена. Работата на компютър ви позволява да отворите нов раздел за секунда, човек се разсейва от курсора или други елементи на операционната система. Всичко това е пагубно за творческия процес. А ако виждате само лист хартия пред себе си, тогава мозъкът може да се съсредоточи върху писането, а не да забелязва всичко останало. С това се постига висока концентрация на вниманието.

Борба със стреса

Дневникът е начин да изхвърлите негативните си емоции и чувства. Най-добре е да водите дневник в писмена форма, така че лошите мисли ще се възприемат по-слабо. Ръчно написани бележки бяха част от проучване на Натали Роджърс, автор на експресивната психотерапия. Според нея писането на ръка ви позволява да развиете творчески компонент, практиката помага да изразите себе си. Колкото повече пишем, толкова повече се проявява нашата личност. Всеки почерк е индивидуален, стилът на буквите се различава, техният размер, подредбата на думите, темпът на писане. Много хора рисуват нещо в тефтер, правят драскотини по време на телефонен разговор. Успокоява ги. Същото се случва и с писмото. Ако запишете мислите си на хартия, тогава силата на преживяванията и особеността на възприемането им се променя. Символи и знаци, разбираеми само за вас, се появяват в дневника, вие фиксирате мечтите и стремежите си.

Тренировка на мозъка

По време на писането се активират различни области на мозъка, които са отговорни за паметта, мисленето и речта. Следователно, колкото по-често човек пише на ръка, толкова повече той натоварва мозъка. Мислещите способности от ерата на ръкописните бележки се различават значително от това, което ни дава компютърът. Учените сравняват печатни и ръкописни дневници и забелязват, че способността за формулиране на мисъл е по-развита в писмени форми. Неврологът Мурали Дораисвами от университета Дюк казва, че ако искате да поддържате ума си остър, трябва периодично да пишете на ръка, дори ако основната работа се извършва на компютър. Това полезно упражнение ви позволява да запазите младостта на мозъка за дълго време.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *