Целият ни живот е подвластен на ритми и само ритмичната работа допринася за висока и равномерна производителност на труда. В този случай е важно да се спазва принципа на дефицит, който гласи, че до началото на нов работен цикъл тялото трябва да се възстанови напълно. Един от най-ефективните начини за отпускане и попълване на силата е сънят.

Според изследванията дори лека недостатъчност на сън през нощта може да причини неблагоприятни промени в организма, да увеличи риска от сърдечни заболявания. В крайна сметка, без да спите достатъчно, няма да усвоите нова информация. Дневният сън помага да се компенсира недостатъчния сън през нощта. Освен това, производителността след него расте, дори и през нощта да сте спали достатъчно.

За мениджъра са идеални 20 минути почивка, между 13.00 и 15.00 часа, веднага след обяд. След такава почивка можете да си разпределите времето за задачите правилно и да работите толкова продуктивно, както преди. И точно от това се нуждаят много бизнесмени, които трябва да вземат решения „в движение“. Не бива да се отдавате на дълбок сън.

Мнозина след кратък сън се оплакват, че се чувстват претоварени. Това е така наречената инертност на съня, невъзможността незабавно да се възстановите. Колкото по-дълбок е сънят, толкова по-силен е той. А излизането от 20-минутна дрямка е лесно. Затова трябва да се научим да не заспиваме дълбоко. Ако офисът не е подходящ за спане, намерете стая, в която никой няма да ви притеснява, изключете телефона и ел. поща.

Струва ли си да пием кафе сутрин, ще се отрази ли това краткия сън през деня? Ако ще спите в 13.00, няма нищо лошо в сутрешното ви кафе в 7.00 или 8.00. Ако в резултат на стресови обстоятелства не намерите време за пълноценен сън, използвайте екстремен сън – начин да регулирате кратките периоди на сън и будност. Например: през деня заспивайте за половин час на всеки три до четири часа; ултра късият сън е добър начин да гарантирате почивка за вашето тяло. Подобни тактики са ефективни, но само за кратки периоди от време. Не се увличайте, за да избегнете изчерпването на вътрешните резерви на организма.

 

Ефективността на съня може да бъде подобрена с прости правила.

  • Ритмичност на съня. Лягайте и се събуждайте в определени часове за това. Тялото свиква с този ритъм, така че става по-лесно да заспивате и да се събуждате.
  • Оптимална продължителност на съня. Определете най-подходящата продължителност на съня. Тя е различна за всички хора.
  • Превключване, настройка за сън. Намерете и приложете своя индивидуален начин на преминаване към режим на сън ( четене през нощта, ходене, специален набор от упражнения за релаксация и др.).
  • Правилното събуждане. Организирайте процеса на събуждане: задайте няколко различни мелодии в будилника или мобилния телефон и ги използвайте, за да направите процеса на събуждането плавен.

И не забравяйте да опитате да използвате краткия сън през работния ден. По време на спадове на активността си позволявайте 10-15 минути дрямка. Повърхностният „микросън“ не ви позволява да заспите твърде дълбоко и в същото време освежава мозъка добре.

Някои хора смятат, че жертвата на съня е добър начин за повишаване на производителността и освобождаване на няколко допълнителни часа на ден. Но това не е така.

За контрол и управление на съня може да използвате фитнес гривни, които са в състояние да наблюдават, определят часовете на съня и неговата стойност и колко дълбок трябва да бъде сънят през нощта. С тяхна помощ можете да изучавате данните на съня си, да преглеждате динамиката, да изучавате фазите на съня си и да обръщате внимание на препоръките. Подобряването на качеството на вашия сън означава като цяло ефективно разпределение на вашето време и подобряване на производителността. Човек, който се е наспал добре е по-активен, винаги има свежи идеи, увеличава се общото здравословно състояние и устойчивост към болести.

Следвайки правилата за ефективна почивка, ще можете успешно да разпределите времето и натовареността си без да навредите на собственото си здраве, винаги да спазвате сроковете и да действате максимално продуктивно.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *