За особеностите на невербалното общуване при непосредствено водене на преговори.

При създаване на първото впечатление за себе си е необходимо да се отчитат невербалните сигнали, които вие изпращате към събеседника. Един от ритуалите в света на бизнеса, които могат пряко да акцентират във вашата връзка е  ръкостискане – ако срещата не е била уговорена предварително, е по-добре да се изчака инициативата на домакина, ако той не я прояви, просто кимнете с глава в знак на приветствие – в обратния случай инициативата за ръкостискане може да излезе от вас.

Neverbalno-obshtuvane

Има три основни комaндни жестове на ръката:

  1. Положение на дланите на горе – доверие, подчинение.
  2. Положение на дланите на долу – доминиране.
  3. Позиция сочещ пръст – агресивно.

 

Движението към партньора за ръкостискане трябва да започне с левия крак, в това положение е значително по-лесно да се наутрализира доминиращото ръкостискане и да се вземе надмощие във взаимоотношенията. Когато вие поемате ръката, направете първо крачка с левия крак, след това преминете с десния напред и застанете от ляво на този човек, предвижвайки се в личната му зона. След това, за завършване на маневрата, поставете левия крак зад десния и разклатете ръката на партньора. Тази тактика позволява да се изравни положението на ръцете или за разгръщане на  ръката на другия човек към съвместен тип.

 

Правилното месторазположение зад  масата ви позволява да постигнете взаимно разбиране и да завоювате доверието на събеседника.

Позиция на сътрудничество. Една от най-изгодните позиции за представяне на своя проект, тъй като тя позволява да се установи зрителен контакт и дава възможност да се копират жестовете на събеседника.

Позиция на съперничество. Масата служи като преграда, която създава атмосфера на защитата. В делова обстановка така сядат съперничещите един с друг колеги или началник и подчинен.

Ъглово разположение. Позволява да се поддържа зрителен контакт, да се правят разнообразни жестове и да се наблюдават тези на събеседника. Ъгълът на масата образува частична бариера и никой от събеседниците не чувства заплаха. Най-ефективно стратегическо положение за провеждане на презентации.

Значението на жестовете, свързани с докосване на ръцете към различни части на лицето:

Жестове  на лъжа:

Покриване на устата с ръка – ако този жест се използва от човек в момент на реч, това свидетелства, че той не говори истината. Когато той използва този жест, когато вие говорите означава, че той чувства, че вие лъжете. Изход от ситуацията е да се обърнете с въпроса: „ Не искате ли да коментирате казаното от мен“, това ще ви даде възможност да коментирате своето изказване.

 

Кратко докосване по носа – това всъщност е замаскиран вариант на предишния жест.

Потъркване на клепачите – мъжете обикновено потъркват клепачите по-енергично, жените по-деликатно, просто прокарват пръсти под окото.

Дърпане на яката (триене на задната част на врата с ръка) – има няколко начина да се тълкува този жест, той обикновено е съпроводен от лъжа, но това също може да означава, че лицето е разстроено или ядосано. В този случай, той е придружен от драскане на шията.


Оценяващи жестове:

Подпиране на бузите – ако човек подпира бузите със свита ръка в юмрук, а показалеца е изправен – това е оценяваща поза, сигнал, за това, че събеседника е настроен негативно е когато палеца подпира брадичката. В случай на загуба на интерес към предмета на разговор, позата се променя така, че главата се опира на дланите, степента на скучаене се определя от изразеността на използването на дланите като опора за главата.

Поглаждане на брадичката – означава, че човек се опитва да вземе решение, в този момент не бива да го прекъсвате. Най-добрата линия на поведение е да наблюдавате следващите жестове на опонента. Ако след това той заеме „закрита поза“, значи е взел отрицателно решение по дадения въпрос. Не чакайте словестно потвърждение на неговото решение, струва си още веднъж да повторите достойнствата на предложението, това може да спаси преговорите . ( ако човек носи очила, вместо поглаждане на брадичката, той ги сваля и слага едната дръжка на очилата в устата; пушача ще сложи в устата си химикал, молив или палец).

——————————————————————————————————————————-

Интересни статии по темата:

Защо не си струва да лъжем?

Актьорски техники (Актьорско майсторство)

—————————————————————————————————————————–

Актуални тренинги и обучения по темата:

Психология на лъжата – как да разберем кога ни лъжат ?

Основи на актьорското майсторство,техника на речта и изкуството на комуникацията