Книгите за личностно развитие определено са сред най-четените литературни творби през последните няколко години. Повечето заглавия бързо се превръщат в бестселъри и завладяват големи маси хора в различни точки по света. Но в какво се крие тайната на техния успех?

Авторите на книги за личностно развитие често пишат за неща и идеи, които са добре познати на хората от хилядолетия насам. И въпреки че на пръв поглед те изглеждат банално, абстрактно и твърде неприложимо в “живия живот”, всъщност се оказва, че именно в простите неща са отговорите на екзистенциалните въпроси, които всяко живо същество си задава.

Тези произведения са написани на език, който докосва, вдъхновява, въздейства и тласка към действия, така че всеки, който ги прочете, намира най-приложимите за себе си съвети, защото желаната промяна е преди всичко вътре в нас самите. Разбира се, това до колко една книга ще ви помогне, зависи изцяло от нагласата, с която започвате да я четете. 

Книгите за личностно развитие варират в широк диапазон, като обхващат от най-чувствителни и съкровени теми в човешкия живот до тези, за които всички говорят. Пари, слава, успех, вътрешна хармония, критика и самооценка – това са все проблеми, които засягат немалка част от обществото на XXI в. И въпреки че този тип литература предизвиква остри дискусии и резки изказвания от някои критици, смело можем да кажем, че има книги за личностно развитие, които ще останат в историята. Днес се обръщаме именно към ценностите, които сме научили от едни от най-великите книги за личностно развитие, които и до днес продължават да вълнуват!

Икигай – това е причината да живееш!

Икигай. Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот” повдига завесите на японското дълголетие. Всеки от нас мечтае за повече време на Земята, но има хора, които го постигат. Дали дългият и щастлив живот е възможен за всички? Да, точно това ни казва книгата на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес. Авторите на това брилянтно произведение от 200 страници ни разкриват, че дългият живот се крие в простите неща – хубавата храна, работата като двигател на човешкото съществуване и нуждата от общност от хора, които да споделят вашите интереси.

Какво можем да научим от „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелния интелектуалец на западния свят”?

Така медиите определят автора на “12 правила за живота. Противоотрова срещу хаоса” на Джордан Питърсън. Със своята творба, която определено не влиза в рамките на типичната книга за личностно развитие, Питърсън преплита посланията на литературата и философията с откритията за човешката личност на съвременната наука и психология. Авторът поставя добре познати теми като тези за доброто и злото, мястото на човека в света, дисциплината, личната отговорност и т.н. Със своите на пръв поглед прости, но многопластови 12 правила, той разбива редица стереотипи за начина на мислене на днешния човек и смело дава напътствия за един по-свободен живот. Той ги нарича именно правила, защото вярва, че точно това е нужно на човек, в противен случай би настъпил хаос вътре и вън в човешкото съществуване. Литературното произведение на Питърсън изглежда по-актуално от всякога на фона на човешката трагедия през първата година на 2020 г., когато “смисълът” остана единственото нещо, което човек контролира.  

20 години книга №1 по финансова грамотност

Парите са неизменна част от живота на всеки човек. И независимо дали ги приемате единствено и само като средство за оцеляване, или те са ценност във вашия живот, е важно да се отървете от своята зависимост към тях и да ги накарате да работят за вас. Милиони хора по света вярват, че тайната на успешния бизнес се крие във високите доходи и огромната първоначална инвестиция. Книгата на Робърт Кийосаки Богат татко, беден таткое тук, за да ни покаже точно обратното.

На пръв поглед идеите на автора изглеждат твърде абстрактно и широко формулирани, но четейки книгата, човек постепенно разбира всеки от уроците. Това, което прави книгата ценна е, че Кийосаки говори за нещата, за които другите не говорят – за себеотдаването, за предприемачеството и печалбата на много пари като личен и осъзнат избор и за влиянието на околните върху професионалния път на човека още от дете. Наред с разгръщането на дълбокия емоционален свят, който стои зад успеха, авторът обръща внимание и на финансовата грамотност, чиято липса, според него, е основен проблем за мнозина.

Силата на човешката мисъл и вярата в собствените представи

Има ли универсална формула за материално и духовно богатство? Революционната книга на Наполеон Хил излиза през далечната 1937 г. и оттогава насам тя е абсолютен пътеводител за всеки, който търси голямата промяна в своя живот. Като една от най-великите и вдъхновяващи книги за своето време, “Мисли и забогатявай” ще ви научи, че „всички пробиви, от които се нуждаете в живота си, стоят и чакат вашето въображение. Въображението е работилницата на вашия ум, която е в състояние да преобразува мисловната енергия в постижения и богатство”.

Изкуството на войната или как да бъдем господари на съдбата си!

Оказва се, че дори след повече от 25 века, творбата на Сун Дзъ “Изкуството на войната” е все така актуална. Съвременният прочит на тази книга се дистанцира от военни техники и стратегия и се концентрира върху господството над човека върху неговата съдба. Дълбоката мъдрост, с която е подплатена всяка дума, може да бъде приложена в различни сфери от ежедневието на човека от XXI в. Със своите едва 124 страници, тази книга ще ви накара да подложите на съмнения и да подобрите целия си емоционален свят.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *