Как да ,,управляваме” мъжете? Интервю

 

Как да ,,управляваме” мъжете?

Интервю на г-жа Димитрина Пандурова  с г-н Йордан Ангелов за списание ,,Кенгуру” 

 

 

 • Мисия възможна или мисия невъзможна е да управляваме мъжете?

В днешно време хората предпочитат да бягат от трудностите. Появят ли се трудности в отношенията, по-лесно е да ги прекъснат, отколкото да се борят.

И се получава така, че трябва да можете да управлявате тези отношения. А вие ще можете да ги управлявате, само ако умеете да управлявате и участниците в тези отношения – т.е. човека до вас и себе си.

В действителност това може да се постигне, но трябва и малко труд.

 • Всъщност какво се крие зад тази формулировка – да управляваме мъжете?

Независимо от провокативното заглавие, да се управляват мъжете означава умението преди всичко да управляваме себе си и взаимоотношенията. Реално жената в личните взаимоотношения е по-добра от всеки мъж, понеже е по-проницателна. Тя има прекрасно развита интуиция и много по-добре се справя в ситуации, свързани с общуването.

Но както всички, така и жените могат да грешат, да постъпват както не трябва, затова и за  жената е необходимо да знае как да се държи правилно, как да реагира адекватно в една или друга ситуация, как да намери правилният подход в отношенията. Това е особено важно в брака.

 • Какво пропускат обикновено жените и защо понякога се стига до разрив в комуникацията, в отношенията?

Основното което пречи, или пропускат жените се дължи на проективното мислене. Те проектират себе си върху другият пол и очакват същото/мислене, поведение,реакции и др./, което в крайна сметка не става. Оттук идва разочарованието и отдалечаването в отношенията.

 • И все пак – има ли мъже, които не подлежат на управление?

Има не само мъже, но и жени. Това е свързано с нивото на ригидност/ закостенялост/ на мисленето. Или с други думи, за човек с високо ниво на ригидност има само две мнения: неговото и неправилното. Крайностите обаче се смятат за психични отклонения.

 • В състояние ли е една жена да промени мъжа си така, че да обикаля по магазините с нея, да гледа децата и… на не отказва никаква домакинска работа и задължения

Не. Да управляваме, не означава да се стремим да променяме, а да познаваме добре особеностите на другия пол и да синхронизираме своето поведение спрямо тях.

Жените използват широко метаезика в комуникацията. Напр. ако една жена иска да излезне, в повечето случаи ще се обърне  към съпруга си с думите: ,,Излиза ли ти се…“ или ,, Искаш ли да излезнем…“Ако мъжът не иска да излезе, ще каже едно кратко ,,Не“ и ще бъде обявен за егоист. Подходът е много по различен.

 • Щеше ли да е възможно това дори само преди 20 години или еманципацията си казва своята дума?

Преди 20 и повече години жените много по добре са умеели да управляват мъжете, защото не са се отдалечавали от своята женска идентичност. Еманципацията изисква от жените усвояването на допълнителни умения, което от една страна увеличава нивото на стрес, а от друга води до противоборство с мъжете. От това не печели никой. Природата е създала мъжете и жените да се допълват, а не да се конкурират.

 • Има ли мъже, които не подлежат на управление?

Само тези които имат здравословни проблеми.

 • Има една мисъл – „Зад всеки успял мъж се крие една умна жена!” Доколко това важи и за българските условия?

Абсолютно вярна мисъл. Може да се каже също: ,,Ако видиш мъж паднал в калта, огледай се за жена“. По отношение на ,,българските условия“ във взаимоотношенията те не се различават много повече от другите народи. Природата на мъжа и жената е претърпяла много малко /почти нищожни/ промени за последните хилядолетия.

Мъжът не може без жената, той има нужда от женското общество, за да чувствува себе си пълноценен, истински и успял човек.

И доста често един и същи  мъж с една жена е пълен неудачник, а с друга – успял и уверен в себе си бизнесмен.

 • Проявяват ли жените интерес към този интерактивен тренинг?

Провокативното заглавие кара много жени да се възмущават и да не обръщат достатъчно внимание на ползата, която биха имали от тренинга. Но това не променя реалността, а именно: знаещият и можещ човек ще има по адекватно поведение в различните жизнени ситуации.

 • Какво ще научат и какво не – например – ще успеят ли след това да управляват мъжа да печели по-добре в бизнеса или пък да предпочита семейната вечеря пред футболния мач?

Много хора смятат, че да се управлява означава да се дават команди, които следва да се изпълняват.

Всъщност такова управление е неефективно и почти не работи.

Важно е да знаете, че управлението е способността ви да накарате другият да повярва в това което искате, или вашите желания да станат и негови желания, вашите цели да са и негови цели и т.н.

 • В този ред на мисли – ако обучите достатъчно много жени, да чакаме ли утре следващият премиер да е именно дама?

Не е необходимо да се чака. В страната ни има много жени които и сега с успех биха били премиери. И не само това. Аз лично смятам, че жена премиер би внесла така необходимият баланс в управлението на държавата. Липсата на управленски опит и прекалено развитото его кара днешните политици-мъже към противоборство, а не към защитаването на националните интереси и решаването на важните за страната задачи.

Йордан Ангелов  е професионален психолог, бизнес-треньор и коуч.Образование висше техническо и психологическо. Професионален опит над 15 год. Ръководител е на тренинг център Айджей.

Специализира  в тренинги за личностно развитие, за ръководители (ключови навици на управление, ситуационен мениджмънт, управленческа гъвкавост, тайм мениджмънт), за персонала (ефективни преговори, продажби, лична ефективност, работа в екип) и за HR специалисти ( подбор, адаптация, атестация, обучение и мотивация на персонала).

Вижте още …

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи