Въпросът с парите тревожи много хора. Как парите влияят на живота ни? Колко пари са ви необходими, за да сте щастливи? Парадоксално, но парите не винаги носят щастие.

Нека да обсъдим – какво имаме предвид, когато казваме думата „пари“? Какви асоциации имате с думата „пари“?

Ние сме много изненадани да срещнем хора, които се различават от нас по отношение на парите, по -специално по отношение на изразходването на парите им.

Някои от нас са пестеливи, други са прахосници. Така сме свикнали, така сме възпитани, това е приетото отношение към парите в непосредственото ни обкръжение, така ни налагат обществото или религията.

В това отношение нашите колеги по работа, бизнес партньори или съпрузи и съпруги често са различни от нас. И тази разлика често е значителна и много болезнена. Така например, ако „разточителните“ се оженят за „пестеливите“, това води до семейни конфликти и дори може да причини развод, главно поради факта, че тези неща не се обсъждат (не се говорят) помежду си.

Нека помислим как и кога се формира отношението ни към парите?

Развива се дълго време под въздействието на няколко фактора:

  1. В детството – какво и как са казали и мислили родителите ни за парите. Финансовото състояние (положение) на нашите родители имаше много силно влияние върху нашите финансови навици. Спомнете си, имахте ли достатъчно пари като дете? Родителите ви глезиха ли ви?
  2. Образованието, което получихме, и позицията на медиите също се отразяват изключително силно в нашата картина на „парите“, ние автоматично се приспособяваме към общоприетите възгледи за личните финанси в обществото, опитваме се да бъдем „като всички останали“ и да не отпадаме „от отбора“.
  3. Колко често и с кого се сравнявате? По отношение на вашите приходи, престижа на вашия автомобил, недвижими имоти? Това също е много мощен фактор, който постоянно влияе върху формирането на нашите „парични“ стереотипи.

Така се оказва, че отношението ни към парите се формира главно от нашето възпитание и среда, а не от нас самите.

Ето един добре известен пример за това – протестантите винаги са по-успешни от католиците. Протестантските семейства в Европа и Америка са по -богати от католическите. Защо? Поради отношението си към парите: Протестантите вярват, че реализирането на печалба е проява на Божието благоволение към тях, т.е. Протестантите вярват, че печеленето на пари е добро. Това се дължи на техните религиозни убеждения.

Как мислите – носят ли парите щастие?

Разбира се, че не.

Всъщност парите и богатството са много далеч един от друг. Отдавна се забелязва, че парите над определена сума имат много малък ефект върху щастието.

Щастието зависи от различни неща – от личността на човека, от състоянието на неговото здраве и семейните отношения – всичко това е много по-важно от парите.

Въпреки че мнозина, разбира се, няма да се съгласят с това и със сигурност мислят, че ако имаха повече пари, тогава биха могли да си купят куп различни неща и да станат много по -щастливи.

Психолозите казват недвусмислено, че това няма да се случи.

Приятелство, радост, здраве – това е много по-важно и ценено преди всичко. И не се купува с пари.

Разбира се, парите играят много важна роля в нашия живот. Те ни дават състояние на сигурност и комфорт. Те са един вид спасителна жилетка, нашата защита в бързо променящия се свят около нас.

И, разбира се, парите означават нашата свобода да правим това, което искаме, да пътуваме по света, да правим това, което обичаме и да се радваме на живота!

Така, че парите са само средство за постигане на целите ни. Това е инструмент за реализиране на нашите желания, това е начин да се самореализираме и да правим каквото си искаме!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *