Всяка част от секундата, 100 милиарда клетки в мозъка ни поемат и обработват лавина от информация, извършвайки и контролирайки едновременно множество действия. Можете ли да си представите мащаба? И как да нахраним милиарди, за да работят правилно?

И така, продукти, които са полезни за мозъка:

Мазна риба за IQ

Организмът не може самостоятелно да синтезира омега-3 ненаситени мастни киселини, но постоянно се нуждае от тях, тъй като те увеличават скоростта на провеждане на импулсите от мозъка до нервните окончания. Омега-3 оказват благоприятно въздействие върху много процеси, вариращи от движенията на ръцете до краката до дълбоката мисловна дейност при решаването на математически уравнения. Риба тон, сьомга, треска, сьомга, пъстърва, скумрия. Но … херинга е по-евтин и по-достъпен. Те са склад от омега-3 мастни киселини в „завършената форма“, т.е. лесни за усвояване. Така че трябва да организирате риболовен ден без провал.

Деликатесна морска храна

За своята дейност мозъкът използва повече от 80 ензими, които включват цинк. Желязото, йодът, витамин В12 участват в работата на мозъчните отдели, отговорни за паметта, съня, емоциите. Тези микроелементи допринасят за бързото предаване на нервни импулси, увеличават остротата на ума и способността да възпроизвеждат наученото, включват памет с произволен достъп. Много цинк, желязо, йод в вкусни морски дарове има в скариди, стриди, миди. Те поддържат умствената сила. Затова не се колебайте и поръчайте ястия с морски дарове от https://www.foodpanda.bg/.

Орехи – „хляб на бъдещето“

Ядките са източник на мастни киселини и витамини, калий, фосфор и желязо. И не само орехите, а и кашу, фъстъци, лешници, бадеми. Има дори легенда, че вавилонските владетели забраняват на простосмъртните да ядат ядки, за да не са … твърде умни. Погледнете сърцевината на орех, като миниатюрен мозък? Ако имате умствен маратон (доклад, среща, конференция), яжте ядки като стимул за мозъчната дейност. 5 ореха е дневната помощ да мислите бързо.

Тиквени семки за логика и мислене

Шепа тиквени семки съдържат дневната норма на цинк за човешкото тяло. Микроелементът помага за укрепване на уменията за логическо мислене и памет, способността за възприемане на голямо количество информация; участва в процесите на отделите на мозъка, които са отговорни за инстинктите и съня.

Обикновени яйца

Яйцата са нискокалоричен продукт. Важен елемент от яйчния жълтък е холинът (витамин В4). Експериментално е доказано, че холинът подобрява способността на невроните да провеждат нервни импулси, помага да се концентрират, запомнят информация и да учат. Увеличава производителността чрез намаляване на умората. 1 яйчен жълтък съдържа почти толкова, колкото 100 г черен дроб; и 2,5 пъти повече от 100 г пилешко месо.

Цели зърна

За полезността на пълнозърнестите продукти за отслабване са написани планини от литература. Какво ще кажете за ефекта върху мозъчната функция? Има такъв показател за ефекта на продуктите върху кръвната захар – гликемичният индекс. Така че пълнозърнестите продукти, притежаващи този малък индекс, поддържат висока мозъчна активност през целия ден, спомагайки за икономия на глюкоза върху енергията на тялото. Кафявите зърнени храни, овесени ядки, пшенични трици – полезни продукти от забрава и разсейване, ще подкрепят здравето на нашето сиво вещество.

Черен дроб против стареене

Хората възприемат карантиите по различен начин. Черният дроб е точно от тази категория. Ястията от черния дроб не са само източник на попълване на холин. Витамин В6 и микроелементите от мед в него предпазват нервните клетки от преждевременно стареене.

Броколи

Всички видове зеле са полезни за мозъка. Броколи е богат източник на витамин К, от който зависят умствените показатели, добрата памет, речта, възприемането на реалността, активността на знанието и ученето. В броколите има много бор – микроелемент, който повишава тонуса на мозъчните клетки. Това зеле е ценен продукт за тези, които се занимават с числа и сложни изчисления.

Цвекло

Цвеклото, познато на всички, е склад на витамини и минерали, поради наличието на желязо, йод, бетаин. Желязото „ни кара“ да се концентрираме и да събираме мислите си. Йодът ще даде яснота на ума. Бетаинът помага за фокусиране и подобрява реакцията; съдържа аминокиселини, които стимулират скоростта на процесите в мозъчните клетки.

Домати – защита и стимул

„Златна ябълка“ в превод от италиански. Доматите са един от основните източници на ликопен, мощен антиоксидант, който защитава ДНК, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, намалява развитието на атеросклероза и доставя кислород в мозъчните клетки, стимулирайки кръвообращението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *