Психологически коучинг

Психологически коучинг

Съвременният свят е такъв, че понякога не можем да минем без помощта на специалист. Няма значение в коя област работите. Всичко в нашия живот се движи и променя. Как да се справим с тези промени, да ги направим управляеми, не винаги ни е ясно?

Именно с тези въпроси днес се занимава коуч-психолог.

Кой е той и с какво се различава от обикновенния психолог?

На първо място, той учи на правилното и съзнателно управление на емоции, чувства. Т.е. помага да се постигне самия живот. Без значение къде ви е необходима помощ: с децата, в бизнес отношенията, със съпруг или съпруга, семейство и приятели. Психологическата подготовка може да се направи както поотделно, така и заедно с групата. Такива тренинги могат да бъдат наречени още експертиза на въпросите за живота. Целият ни живот е преминаване през определени ситуации, получаване на опит. Някой се справя самостоятелно, за друг е необходим човек, който да му помогне в сложния момент. И е желателно не на теория, чужди примери и грешки, а чрез осъзнаване на самата ситуация и намиране на изход от нея. Целият свят може да се научи на коучинга. Хората се учат да управляват своя живот.

Какво се случва между треньора и на клиента по време на сесията?

Коучингът е насочен към създаването на правилните цели и работа за тяхното постигане. Например, в бизнес формат – това е цел пред компанията.

Защо хората понякога са нещастни, защото не могат да постигнат желаното? Това е така, защото в още началото целта е зададена неправилно. Коучинг психолога помага това да се осъзнае, да се избере правилния път за постигане, преодолявайки препятствията, на първо място психологическите. В идеалният случай целта на треньора е появата в човека на съгласувана програма и мотивация за нейното изпълнение.

Разликата между психология и коучинг

Коучинг психолога е психологическо сътрудничество на доброволна основа, разговор, който стимулира и мотивира мисловния процес, дава възможност на човека сам да направи избор, да определи намеренията и постигане на желания резултат. Това може да се нарече съвременен формат на двама души, които имат една цел – успех. Коучинга, на първо място, предполага активна позиция от страна на клиента, неговата готовност за действие. Да бъде капитан, а не моряк на кораба с името „живот“.

Психологията включва основно лечение на човешката душа, а след това всичко останало. Тя е наука за психичните процеси и човешки форми. Тя изучава дълбините на вътрешния свят на човека, определя модела на неговото поведение, намира вътрешни ресурси и показва как да ги управлява.

Психологията и коучинга е съчетание и взаимодействие между двете. Едното произтича от другото.

 

Поле за запитване:

drop_shadow

ВАШЕТО ИМЕ И/ИЛИ ИМЕ НА ФИРМА:

EMAIL:

ЗАПИТВАНЕ НА ТЕМА:

ОТНОСНО (Заглавие):

ВАШЕТО СЪОБЩЕНИЕ:

ТЕЛЕФОН ЗА ОБРАТНА ВРЪЗКА: