Как ефективно да си поставим цели?

Как ефективно да си поставим цели?

postaviane-na-celi

Поставянето на цели е важен етап във всяко начинание. Ако Вие не знаете къде вървите, няма да пристигнете никъде. Ако плувате по течението, плувате на никъде. Ако не определите пункта на своето пристигане, дълго ще плувате в морето на живота.

Задача. Вземете лист хартия и химикал и напишете целта, която искате да постигнете за своето предприятие. След това напишете своята лична цел. За да определите правилно целта и да я постигнете, предлагаме Ви да се възползвате от стратегията на четирите стъпки в поставянето на целите.

Първа стъпка. Формирайте своята цел позитивно. Определете това, което искате да направите, а не това, от което искате да избягате. Погледнете как е записана Вашата цел – в утвърдителна или в отрицателна форма?

Целта трябва да бъде без отрицание. Вместо да търсите отговор на въпроса „Какво не искам?“, потърсете отговора на въпроса „Какво искам?“.

В нашата практика ние често задаваме въпрос на супервайзора: „Какво искате в дадения момент от своята работа?“ и често чуваме отговора: „Аз не искам да заработвам по-малко от 800 лв., не искам да получавам ,,шамари“ от ръководството, искам да избегна кражбите от страна на търговските представители, не искам да се задържам на работа по-късно от 20. 00 часа.“ и т.н. А на въпроса „Какво искате да промените в своята работа?“ много от тях не могат да отговорят, също както не могат да отговорят на въпросите: ,,Колко конкретно искат да заработват, каква схема на контрол искат да създадат, кога искат да свършват работа, какви специалисти да бъдат в очите на ръководителя?“

Защо е така важно да формулираш своята цел и задължително без отрицание? Защото целта е насока на нашето движение. Ако ние избягваме нещо, ние знаем, от какво бягаме, но не знаем към какво ще дойдем. Заради отсъствието на ясни цели и ясното им виждане хората се оказват вечни неудачници. По този повод има правдива история, която ни разказа един …

 

Допълнителна информация
Цена 20 лева
Приблизителен обем, страници 5 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 240002

 

Вижте още …

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи