Основни способи за борба със стреса

Основни способи за борба със стреса

stres

 

Ще разгледаме основните способи за борба със стреса, техните плюсове и минуси.

Първата стратегия е конфронтацията, или противопоставяне на ситуацията: агресивна нагласа на човек по отношение на тежки жизнени обстоятелства, когато такива ситуации се възприемат като враждебна сила, която трябва да се победи и/или унищожи.

Такава ситуация е добра, когато е персонифицирана: има реален конкретен заплашващ обект, който в бъдеще ще бъде неутрализиран и ще прекрати своето вредно действие. Тогава всичко е наред: енергията на противопоставяне е насочена ясно и адресно, което обезпечава максимален ефект.

Но има и подводни камъни: именно вследствие прилагането на тази стратегия човек нерядко и сам пристъпва закона, действащ на принципа „око за око“. Втория подводен камък е, че ако заплахата не е персонифицирани, прилагането на дадената стратегия е равно на борба с вятърни мелници. Какъв е смисъла да заплашваш небето с юмрук при надигащ се ураган, а още повече след него?

 

Втората стратегия е дистанциране от проблема (отвличане) или отлагане на  решението. Превключване  вниманието на други предмети. Или човек се опитва да погледне на проблема през стъкло, и това много помага, например в ситуации на общуване с така наречените „психологически вампири“. Ако не го възприемаме като реален обект и не реагираме остро ние го лишаваме от енергийна подкрепа и обезценяваме усилията му, т.е. ние печелим играта. Но, ако тази стратегия се прилага неграмотно, например, да се избере в качеството на реакция към тежко заболяване при себе си или на близки, то нещата могат да завършат много лошо.

Третия вариант на реакция e …

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 2 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 445003

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи