Правила и техники на проницателността

Правила и техники на проницателността

 

Смътно осъзнатото подсъзнателно отгатване може да се усили с осъзнато и управлявано изчисление. Практическата проницателност може да се развие с помощта на последователни тренинги и прилагане на по-долу изложените методи в различни жизнени и делови ситуации.

Методи на проницателността

Да знаеш, колкото се може повече причини за всяка външна проява.

Като правило, нормалния ход на мисли настойчиво ни подтиква към една от тях, най-използваната и позната. Но натрупвайки практически знания и житейски опит може да се окаже, че тя не е единствената. Например, в автобуса, трамвая, или влака всички седящи места са заети. Една старица стои, а пред нея седи млад човек. Първото, което ти минава през главата е „Не иска да и отстъпи мястото.“ А ако има и други причини? Рана на крака, или силна умора, дълбока скръб и т.н. Да обясняваш всичко това, съгласете се не е приятно. Затова , при анализ на различни житейски ситуации изяснявайте възможно повече причини на всяка външна проява и ги натрупвайте в паметта си за следващото отгатване.

 

Фиксиране на колкото се може външни прояви.

Друг пример. В препълнения вагон на метрото. Стоящото до мен момиче се плъзва по стената и кляка на пода. Първата мисъл „Показва се!“. Сигурно и другите са си помислили същото, защото никой не реагира. Но другите външни прояви не потвърждаваха тази версия: доловимото страдание на лицето, изплашения поглед. Питам „ Да ви дам ли валидол?“ .Тя кимна едва забележимо и протегна ръка към таблетката. Оказва се, че има болно сърце. Всички започнаха да и съчувстват и предлагат помощ.

Извод: колкото повече външни прояви фиксирате, толкова по-точно ще можете да разберете техните истински причини.

Провери и уточни.

Застраховайте се с проверка и разсейте съмненията с уточнение, ако има няколко версии. Редът на метода е достатъчно прост:

а) дочакайте нови външни прояви, потвърждаващи или опровергаващи вашия избор;

б) попитайте самия човек защо така е направил, или казал.

Дори ако в отговора прозвучи лъжа, именно тя, и особено как е произнесена, ще е новата потвърждаваща, или опровергаваща външна проява;

в) за това попитайте някой, който добре познава човека или процеса.

Другите методи са по-сложни: фиксиране на нови външни прояви в някаква критична ситуация, или сами да я създадете. В този случай те, като правило са най-ярки и истински. Можете и сами да изобретите ефективни методи за проверка и уточнение.

Приемате избора като окончателен и действате по съответния начин…

 

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 3 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 443012

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи