Методи за психологическа защита

Методи за психологическа защита

psychological-protection

Ако ви ухапе една или няколко пчели, това може да бъде полезно за вашето здраве. Но ако ви нападне цял рояк, или вие се окажете жертва на ухапването от отровна змия, това не е на добро. Вашите конкуренти, недоброжелатели или врагове са способни да ви нанесат не по-малка вреда, само като използват в качеството на психологическо оръжие думи, раняващи вашата душа. И колкото по-дълго вие преживявате по този повод, толкова по-големи са шансовете ви на губещ в играта.

„Ако човек показва, че е раздразнен и не е способен да контролира емоциите си, той трябва да се заеме с нещо друго, а не да работи с хората“ – уверено заявява французина Мишел Фадул, постигнал блестящи бизнес успехи на световно ниво.

Психологическата защитеност е качество на зрялата личност. Тя се състои от цял комплекс характеристики, като ниво на интелект, нагласи, внимателност, склонност към анализ и рефлексия, критичност на мисленето, емоционална устойчивост.

Често задавайте на себе си и другите магическите въпроси: какво, къде, кога, защо, как? Старайте се да представите цялата панорама и динамика на събитията, да видите цялата картина и да отбележите противоречията, несъответствията и белите петна, внимателно да се отнесете към детайлите. Именно те са необходимия материал за оценка достоверността на информацията.

Предлагаме ви няколко изпробвани метода за психологическа защита.

Метод „Вентилатор“. Анализирайте на какво реагирате най-болезнено. Какво ви дразни? Какво ви довежда до безумие или в унило състояние? Спомнете си конкретни думи, интонации, жестове на вашите опоненти или хора, които са ви обиждали.

psychological -protection

Затворете очи и отново си спомнете най-обидните, парещи думи, които предизвикват във вас чувство на обърканост или мощни изблици на агресия.

А сега си представете, че стоите срещу човека, който ви нанася тези психологически удари. Той отново ви говори обидни и жестоки думи. И вие чувствате, как вече започвате да се ,,натоварвате“. Извикайте в себе си усещането на удара. Кой част на вашето тяло реагира на него? Какво се случва: появява ли се топлина в цялото тяло, или нещо от вътре ви се свива, или просто ви спира дъха? Какво точно се случва с вас?

Възползвайте се от техниката за вентилация на емоциите. Представете си, че между вас и човека…

Допълнителна информация
Цена 15 лева
Приблизителен обем, страници 4 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 447003

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи