Конфликт: това добре ли е или зле?

Конфликт: това добре ли е или зле?

Преди няколко години, задавайки този въпрос в аудитория с ръководители, почти винаги отговорът беше – това е лошо. Необходимо е да се направи всичко възможно, за да се избегне конфликтът в колектива. В последно време отговорът е противоположен: конфликт – това е добро. Нито един колектив не съществува без конфликти.

И все пак, как да се отнасяме към конфликта? Действително, едва ли можем да си взаимодействаме винаги добре, без всякакви противоречия и напрежение в отношенията. Освен това, когато се налага да се сблъскваме с отговора, че в колектива никога няма конфликти, започваш да си мислиш, че явно колективът разединяват безкрайните вътрешни раздори, след като така старателно ги крият.

Но едва ли ще се намери човек, който изпитва удоволствие от конфликта. Всички страдат. Конфликтните хора често са неприятно зрелище. Те си погубват здравето и времето на взаимни упреци, унижения и оскърбления, проявявайки злоба, гняв и раздразнение. Ако поне един път сте виждали човек в остър конфликт, Вие се стараете колкото се може по-бързо да забравите неговото изкривено лице, святкащи очи и остри интонации нагласи. И ако това е възможно, постарайте се колкото се може по-рядко да взаимодействате с тях. Неприятният оттенък след конфликта не преминава дълго време.

При отговора на въпроса за ползата и вредата от конфликта, трябва да разработим две категории на конфликтни ситуации: деструктивни и конструктивни.

Деструктивният конфликт е характерен с това, че …

 

 

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 2 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 448001

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи