Кога започва конфликта?

Кога започва конфликта?

 

Конфликта започва от момента, когато поне един от взаимодействащите субекти осъзнае различието на своите интереси, ценностни ориентации от интересите, ценностните ориентации на другия субект или започне едностранно действие за обезпечаване на своите интереси ( по повод различията), но все още не осъзнава тези различия.

Ако различията съществуват, но субектите не ги осъзнават, имаме един от видовете потенциални конфликти, след ескалацията на който той може да бъде наречен предконфликтна фаза.

Съществува погрешното схващане, че напрежението възниква преди конфликта. И почувствайки го, трябва веднага да се заемем с профилактика или предупреждение. Но, за съжаление, това още на никой не се отдава. В крайна сметка, профилактиката предполага работа с още не започналия конфликт. А напрежението възниква в съзнанието на хората при появата на усещане за противоречия между различните интереси, ценности на взаимодействащите субекти и ограничената ресурсна възможност да бъдат обепечени не за сметка на другия. Т.е когато конфликта вече е започнал и, следователно, профилактиката вече е безполезна ( невъзможна), като ваксина на притежателя на тифа.

Напрежението не възниква преди самия конфликт. И значи, ние можем да смятаме напрежението като признак на конфликта ( тъкмо започнал, или отдавна продължаващ).

След прехода от една в друга фаза напрежението спада. В случай на криза ( т.е. задържане на конфликта в една фаза или връщане в предишната) напрежението се засилва.

Началото на нов ( по-рано неизвестен на субекта) конфликт води до затруднение, което и създава напрежение – вследствие недостатъка или противоречива информация, недостатъчни знания за преодоляване на затруднението ( за способите за излизане от затруднението – напрежение без изход).

От началото на конфликтните ситуации …

 

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 2 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 448006

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи