Как самостоятелно да свалим стреса?

Как самостоятелно да свалим стреса?

В днешния свят  научнo – техническата революция е достигналa огромни мащаби. Огромните потоци информация, повишеното ниво на шум, влошаване на екологията – всичко това постоянно влияе на човек и причинява непрекъснато стрес. Ето защо съвременните хора формират особена необходимост – желанието за облекчаване на стреса. И не винаги се отива на лекар. Как да се освободите от стреса у дома ?

Този термин обикновено  разбира състояние на напрежение, което води до редица неприятни симптоми. Въпреки това, в психологията стреса има значение на адаптационна реакция на прекаления натиск на околната среда, присъща на всеки човек и включва разнообразие от физиологични и психологически промени, които настъпват в организма. Така, очевидно е, че не от всеки стрес трябва да се избаваим тук и сега.

Видове и признаци на стрес

Психолозите описват два вида стрес: положителен и отрицателен. Положителният  стрес обикновено се причинява от положителни емоции или мобилизира ресурсите на организма. Той е полезен за организма. Отрицателният стрес е стрес, с който лицето не може да се справи, той е разрушителен за човешкото здраве. Именно в такова състояние пред човек застава проблема за облекчаване на стреса.

Физиологичните признаци на стрес включват повишаване на кръвното налягане, учестен пулс, повишаване на скоростта на обмен на газове, сухота в устата и т.н., т.е. симптоми на активиране на симпатиковия отдел на нервната система. Психологическите признаци включват нарушена концентрация, забравяне, трудности при вземането на решения, безпокойство, раздразнителност, депресия, чести промени в настроението, намалена работоспособност, оттегляне, зависимо поведение, и т.н. …

Може също така да се говори за биологичен и психологически стрес. Основната разлика между тях е, че при биологичния стрес заплахата е реална и насочена към здравето на човека, а при психологичния тя може да бъде виртуална и насочена на социалния статус на човек или на неговата самооцнека.

Пример за психологически стрес може да бъде уволнение от работа, семейна кавга или някакви фобии. Във връзка с това преживяването на стреса в този случай може да бъде много дълго, и голяма роля в нивото на изразеност на стресовата ситуация играят личностните качества на човека. Например, осъзнаване на своята възможност за влияние на ситуацията намалява нивото на напрежение. Също така, наличието на минал успешен опит за разрешаване на подобни проблеми помага за намаляване на силния стрес.

Самопомощ при стрес

Не всеки е готов да търси професионална помощ, и в повечето случаи това не е необходимо. Има много начини и възможности, ние ще покажем само най-ефективните от тях.

Първата група се отнася до начина на живот като цяло. Тези промени са постоянни и следователно създаването им изисква известно усилие от страна на човек, но за това  има значително подобрение в качеството на живот. Тук влизат следните препоръки:

 

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 3 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 445002

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи