Как повишим самооценката и увереността в себе си?

Как повишим самооценката и увереността в себе си?

 

Много от нас изпитват проблем, който може да се нарече липса на увереност в себе си. Този проблем разрушава нашата увереност в себе си, предизвиква постоянни съмнения – ние не сме удовлетворени от своята външност или образование, съмняваме се в своята способност да общуваме или в резултатите от нашата работа. Дори хора, които изглеждат напълно уверени в себе си понякога изпитват подобни усещания. 

Самочувствието е като влакче в увеселителен парк. Ние всички имаме дни, когато се чувстваме успешни и сме в пика на увереността. Но понякога има дни, когато ни се струва, че нашето съществуване е безполезно и ние не можем да направим нищо съществено. И тогава грешките и недоразуменията започват да ни преследват.

Да живееш с такива чувства не е много приятно, особено за хората, които ги изпитват постоянно. Поради това е необходимо на първо място да се реши въпросът, как да повишим самооценката и увереността в себе си. Желателно е колкото се може по-бързо да се избавите от неприятните мисли и съмнения, защото това е единственият начин да се живее пълноценен живот. Много, четейки тези редове сигурно си мислят: « Лесно е да се каже, но много по-трудно е да се направи!». И те са……. прави! Разбира се, трябва да поработим върху себе си. Освен това, излекуването на собствената си самооценка е работа не за една седмица.

Защо възниква чувството за собствена непълноценност?

Чувството за непълноценност идва тогава, когато съдим за себе си и за своите способности не по своите «стандарти», продиктувани от нашите възможности, а по мерките на другите хора. Тогава каквото и да правим, в крайна сметка ние винаги се намираме на второ място – след човека, в чиито стандарти се опитаваме да се поберем. Всеки път, когато не се получава да сме първи ние чувстваме, че сме останали длъжни на някой, и започваме да мислим, че с нас нещо не е наред. И само защото сме си позволили да попаднем под хипнозата на лъжливото твърдение «аз трябва да приличам на някой още» или « аз трябва да бъда като всички». Ако се замислите, тази гледна точка е просто абсурдна. Това «всички» се състои от абсолютно различни хора и всеки от тях е по своему неповторим. Ето защо, не може да има общи стандарти.

Проблемът на човек с комплекс за малоценност се усложнява от факта, че той се опитва да бъде по-добър от себе си. Чувствата му произтичат от погрешното предположение, че той отстъпва на другите по качества. И колкото повече такъв човек се старае да бъде по-добър, толкова по-лошо се чувства, а често това води и до неврози.

Признаци за ниска самооценка…

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 3 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 446006

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи