Чувството на самота: какво е това и как да го преодолеем

Чувството на самота: какво е това и как да го преодолеем

 

Някои хора страдат от самота. Като правило, те са напълно потопени в това си страдание и им става още по-самотно, когато гледат как другите общуват непринудено между себе си. Още по-тежка става ситуацията за самотния човек, когато около него има предимно двойки – приятелски или любовни. Съпрузите и приятелите са свързани с дълбоки отношения, от които самотния човек е напълно лишен. Тъгата и самотата все повече разяждат неговата душа и човек изпада в дълбока депресия. А депресията е като пружина, която колкото по-силно и дълго я стискаш, толкова по-силно тя се изстрелва. Продължителната депресия в самотните хора заплашва да се превърне в беда, чак до самоубийство. Нищо чудно, че сред самотните хора е много висок процента на самоубийства.

И как да се преодолеем чувството на самота и дали е възможно изобщо? И какво е това “животно” – чувство на самота? В каква ситуация човек започва да се чувства самотен? И дали всяка самота прави хората нещастни? Зададохме много въпроси, сега нека да изясним.

Какво е това самота?

Самотата – това е емоционално състояние, при което човек се чувства изолиран и опустошен. Той разбира, че на никого не е нужен, никой не се нуждае от компанията му и от него самият. Това е разпространеното мнение за самота. Като цяло е така; но работата е в това, че самотата е различна. Понякога се случва самотата да бъде избор на някои хора при определени ситуации и човек се чувства самотен, дори когато е сред руги хора. Така често се случва в ситуации, когато човек не намира контакт с други хора и вижда необходимост от изолация. Очевидно е, че такава изолация е защитен механизъм за тези хора, създавайки им своя зона на комфорт .

Самотата е различна за всеки човек. Някои хора се чувстват самотни във връзката си с конкретни хора . Някои се чувстват самотни в тълпата. Някои се чувстват самотни , защото не са намерили своята любов. Някои се чувстват самотни, защото страдат от депресия ( в този случай първа е депресията, а след това чувството за самота), повишена тревожност и други болестни състояния. Оказва се, че самотата – това е много широко понятие , и всеки я чувства по различен начин. Но има нещо, което обединява всички тези чувства – това е липсата на комуникация с други хора или с някакво конкретно лице.

Така става ясно, че самотата е сложен, многомерен феномен. И няма едно единно лекарство от нея защото има много различни типова самота. Съгласете се, че самотата на вдовица, която скоро е загубила съпругът си, се различава съществено от самотата на момче, което лежи болно и не може да излезе на улицата да играе с приятелите. И така, както няма един вид самота, няма и едно единствено решение как да се избавим от нея. Различните проблеми изискват различни решения.

Какви типове на самота има ? …

Допълнителна информация
Цена 15 лева
Приблизителен обем, страници 4 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 446013

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи