Изработване на самоуважение и уверено поведение

Изработване на самоуважение и  уверено поведение

 

Склонността към прекалено обобщаване е особеност на човешкото възприемане, което може да стане могъща причина за погрешни разсъждения и да служи за източник на проблеми за човека.

Ако само по една единствена ситуация съдите едва ли не за целия живот, вие сте склонни към прекалено обощаване. Пример за такова погрешно мислене са дълбоките заключения само от едно неудачно събитие. Така конкретния болезнен опит от типа „ Аз не му харесвам“ може да се обобщи до представата „Аз не съм способен да се харесам на никой“. Посредством такова обощаване, едно неприятно преживяване може расте до огромни мащаби, и да  стане  хранителна среда за култивиране на комплекс за малоценност, за предубедено отношени към живота, да се превърне  в непреодолимо препятствие за постигане на желания успех.

Ако във вашия живот е станало конкретно отрицателно събитие, вие можете да се отнесете към това двояко: или да го смятате за отделен епизод, или като показател за вашите ценности („аз за нищо не ставам“),  ценностите на живота („живота е отвратителен“) и всички неприятни ситуации („ето така става винаги“).

Рядко се случва човек да бъде щастлив, ако той разглежда живота като единствено преживяване.

Съвършенно друг подход  демонстрират  тези, които се отнасят към живота като към един безкраен низ от преживявания. Те разбират променливостта на съдбата и постоянно чувстват, че не всичко е загубено. Вместо да се придържат към догми, те постоянно търсят нови пътища.

Извършвайки грешки, от които никой не е застрахован вие можете да си кажете : ,,Аз сгреших ( претърпях неудача)“. Признавайки конкретния допуснат пропуск, вие си предоставяте възможност своевременно да нанесете поправка в посока  вашето нататъшното движение. Но ако казвате: „ Аз съм неудачник“ става дума не за това, което сте направили, а за това, как според вашето мнение грешката ви е охарактеризирала, какъв ви е направила. Такъв подход не носи полза, не способства обучение, а само закрепва пропуските и загубите, превръщайки ги в комлекси на вашия характер…

Допълнителна информация
Цена 15 лева
Приблизителен обем, страници 5 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 446003

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи