Експромт, или как да научим да говорим без подготовка

Експромт, или как да се научим да говорим без подготовка

 

“Най-добрият експромт е подготвеният експромт“ – известна на всички фраза и достатъчно справедлива.

Но в практиката на ораторът има случаи, когато той просто може да забрави какво да говори, или да си загуби мисълта. И се получава неловко стоене, което не слага много добър отпечатък. Особено често това се случва когато ораторът е начинаещ. Опитният оратор се отличава с това, че той може да излезе от всяко положение, използвайки техниките на експромта, като по този начин поразява слушателите с лекота и непринуденост на своята реч.

И така, експромт е умението да говориш без подготовка на всяка тема. Не е важно дали ще имате изказване, и просто сте се отклонили по време на речта си , или сте забравили думите; намирате се на някакво тържество и неочаквано ви поднасят микрофона и ви молят да кажете нещо; или водите преговори и трябва да помислите, а мълчанието е неуместно……колко много такива ситуации, където умението да импровизираш е буквално спасителен пояс. Как може да се научим на това?

Ще ви предложим няколко упражнения и методи, които ще ви помогна да развиете навика за говорене без подготовка.

Експромт по зададена тема

Вземете някаква книга, отворете на произволна страница и вижте с коя дума започва страницата.

Тази дума може да бъде темата на изказването, което ще трябва да импровизирате в продължение на една минута. Започнете да си спомняте различни факти, случаи от собствения си живот, шеги, анекдоти, всичко, за което си спомняте. Важното е да продължавате да говорите без да спирате. Може малко да се отдалечите от темата, след това отново да се върнете. Вашата задача е да продължите най-малко минута (след това може постепенно да увеличавате времето).

Какво може да помогне?

  • Преминаване на последната дума

Същността на тази техника се състои в това, че вие вземате една от последните думи, прозвучали в речта ви…

 

 

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 3 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 441030

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи