5-те коварни капана на мисленето

Петте коварни капана на мисленето

 

Ние сами ги създаваме, сами попадаме в тях, в капаните на мисленето – коварни, често невидими врагове, пречещи на истинското щастие и радост в живота. Капаните на мисленето създават преграда за рационалната, обективна оценка на ситуацията и обстоятелствата. Понякога , ние просто не искаме да ги забелязваме и продължаваме да отстояваме или да се държим за отдавна остарели нагласи, правила или избор. И всичко би било добре, ако тези подли капани не ни държаха в блатото на вчерашната рутина, слагайки наочници на очите ни, за да не видим истинските пътища към успеха и благосъстоянието на всички.

 

Най-често срещаните капани на мислене:

  1. Капан за твърдото отстояване на първата мисъл.

Както се казва: «Първата дума е по-скъпа от втората». Това е един от най-коварните капани на мислене, който ни пречи да направим рационална оценка на съществуващите варианти. С използването на тази функция на нашия ум ние лесно можем да бъдем заблудени: така, продавача може да сложи завишена цена за своята стока, и в процеса на договаряне , отчитайки първата цена, ние можем да се съгласим с малко по-ниска цена от първоначалната. Първото впечатление, първата идея, предположение или сведения трайно се закрепват в нашия разум и ни пречат да направим избор в полза на други варианти.

Как да се избегне този капан на мислене: Разгледайте проблема от различни страни и не се хващайте за първата попаднала ви мисъл.Помислете самостоятелно преди да се съгласите с другите, направете свои собствени изводи. Търсете различни източници на информация и получете толкова данни, колкото е възможно.

 

  1. Капан – приемане желаното за действителното.

Един от най-често срещаните капани на мислене е когато започвате да търсите потвърждение на желаното обстоятелство, като игнорирате и не искате да забележите всичко, което му противоречи. Често се срещат във взаимоотношенията между хората, когато един човек не забелязва, че в отношенията настъпва разрив…

 

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 2 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 446021

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи