10 съвета за установяване и подържане на зрителен контакт с аудиторията

Девет съвета за установяване и поддържане на зрителен контакт с аудиторията

 

Въпросът, решението на който сега ще намерим, е как да установявате и поддържате зрителен контакт с аудиторията, включително и с голяма. С аудиторията, за която не ви стига един поглед, за да я обхванете. Важно е всеки участник да запази пълно внимание и да бъде забелязан от докладчика. Но изказващият има само един мозък и две очи!

Ние всички знаем за значението на визуалния канал във възприемането на публичното говорене. Зрителния нерв е 50 пъти по-дебел от слуховият. И чрез органите на зрението, ако вярвате на специалистите, ние получаваме повече от 90% от информацията от външния свят. Това, как вие гледате аудиторията е основен компонент на картината, възприемана от зрителите. По вашите очи те ще разберат повече, отколкото от думите.

  1. Преди да започнете изказването, трябва да установите зрителен контакт с аудиторията ( ако не го направите, може и да не получите никакъв друг контакт). Как се прави това? Когато заемете изходна позиция за изказването, не бързайте да преминавате към работа. Бавно и внимателно огледайте залата. Плъзгате поглед по лицата, задържате за миг на всяко едно ( или почти на всяко). Ако сте уловили доброжелателен поглед или ответна усмивка, направете едва забележимо мимическо движение: „Здравейте, и вие сте тук? Много се радвам да ви видя!“. Дори да виждате човека за първи път в живота си. Вие протягате невидими нишки от очите на зрителите съм своите очи. След това ще ги държите напрегнати през цялото време, докато говорите. Само след като установите такъв зрителен контакт с всеки седящ, можете да започнете изказването. Подчертаваме, не става въпрос за разглеждане на залата, а именно за зрителен контакт с всеки седящ…

 

 

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 3 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 441025

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи