10 съвета за работа с текста, съобразно особеностите на устната реч

Десет съвета за работа с текста, съобразно особеностите на устната реч

Независимо от темата на речта, лошо подбраните думи и изрази могат да предизвикат раздразнение дори и в най-заинтересованата публика.

Първо, можете да напишете на хартия целия текст на речта и след това просто да го прочетете. Но за повечето хора е неприятно, когато им четат доклада и рядко поглеждат към залата. Затова най-добрият вариант е да го запишете тезисно и, говорейки, само при необходимост да поглеждате в конспекта.

Второ, говоримият и писмен език се различават значително. Това, което лесно се усвоява при четене, при възприемане слухово може да предизвика съществени затруднения. Ако е избран вариант за устно представяне на материала ( което е за предпочитане), съставянето трябва да бъде предмет на редица условия:

  1. Всичко, което има помпозен вид ще пречи на комуникацията. Фразата: „Потребителят, очевидно се сблъсква с някои неуспешни образци от продукцията на нашата компания. В отдела постъпиха много жалби за лошо качество на продуктите“ – ще се възприеме слухово много тежко.

 

  1. Препинателните знаци при предаване се отделят с паузи или съответстващи части на речта. Например, вместо двоеточие се казва „защото“, не „трябва да пристъпим към работа: остана малко време“ , а „трябва да пристъпим към работа, защото остана малко време“…

 

 

Допълнителна информация
Цена 10 лева
Приблизителен обем, страници 2 страници
Цена за допълнителна коучинг сесия от специалист 60 лева/час
Идентификационен код 441013

 

Вижте още …
  • Работа с възраженията на клиентите

ВАЖНО!!! При поръчка на материал от раздел Е-БИБЛИОТЕКА, трябва да копирате кода от поле "Идентификационен код" от таблицата в края на страницата и да ни го изпратете в заявката!

ИСКАМ ДА НАПРАВЯ ПОРЪЧКА!

Платежни методи